Årsmöte

Ronny Pettersson, Gudrun Hultin

Västerbottens läns Hembygdsförbunds årsmöte lördag 9 maj 2015.

Värd: Nordmalings Hembygdsförening. Plats: Församlingsgården, Nordmaling. Från vår förening var det Agda Johansson, Kjell Stenberg, Erland Ceder och undertecknad, Ingrid Holmberg från styrelsen. Det finns 62 föreningar i vårt län, 6.200 medlemmar är organiserade och det var många som hade mött upp denna dag. Vi möttes av Ronny Pettersson, klädd i Nordmalingsdräkten, hälsades sedan välkommen av Bo Nilsson, ordf. Efter fika höll Catharina Strandberg ett levande och inspirerande föredrag om vad som hade hänt i den ”Gamla prästgården” från 1700-talet och som nu är församlingsgård. Hon berättade om Peter Artedi som var son till kyrkoherden där familjen bodde. De fick erfara när ryssarna härjade som värst och brände även prästgården på 1720-talet men som byggdes upp och är i dag nuvarande församlingsgård. Peter Artedi var begåvad och började läsa teologi som ung men gick över till Medicinska fakulteten. Han tog kontakt med Linné och började samla många växter från sin hemtrakt som han översatte till latinska namn. Även fiskar, grodor forskade han om. Liksom Linné, arbetade han för sin doktorsavhandling, studerade även i England,  men drunknade 30 år gammal i Amsterdam, där han även begravdes. Vad månde ha blivit om Peter Artedi hade fått leva? Efter lunch och årsmötesförhandlingen fick vi se den anrika gråstenskyrkan från  1480-talet. Från början var det bara gluggar. Den har renoverats flera gånger invändigt, senast 1976-77 och då  sattes det vackra korfönstret in av konstnären Bo Beskow. All konst är från 1700-talet. Tilläggas att kyrkbänkarna värms upp av el, som vi fick erfara. En ung kvinnlig präst, Moa Beak berättade om kyrkan och sjöng ett par gamla psalmer. Sedan fick vi se Nordmalings Kyrkomuseum, som invigdes 1992 och bara ligger ett stenkast ifrån kyrkan. Tidigare var det ett gravkapell som var byggt 100 år tidigare. Där är det nu samlat 1700-tals skulpturer, målningar och olika föremål som använts i kyrkan. Tidigare hade det varit tvunget att förvara värdeföremålen i Stockholms och Härnösand museèr. Nu har det kunnat samlas in, allt som tillhört kyrkan. I nedre planet finns utställningen ”Artedi och Linné – två i begynnelsen”. Bl.a. montrar med torkade växter på latin. Prästgårdsområdet ”Kyrkvallen” är samlat – Medeltida kyrkan, Kyrkomuseét och de gamla gårdarna och bodarna som inrymmer otroligt mycket att beskåda. Allt detta är församlingens men kyrkan och hembygdsföreningen samarbetar om lokaler etc. En mycket trevligt upplagd dag och ett besök där rekommenderas varmt. Ingrid Holmberg Sekr.