Kulturresa 2018

Skellefteå Hembygdsförening, Fornminnesföreningen, Släktforskarna, SKEFO. De otroligt kunniga värdarna, som i flera år har underhållit kulturresorna. Rolf Granstrand och Ulf Lundström. Avfärd kl.9.00 från Nordanåentrén. Kulturresan 2018 lördagen, den 25 augusti.

Årets kulturhistoriska bussresa, har som tema båtar och fiske. Som skicklig chaufför var Berndt Johnsson. Vi fick färdas på små, snirkliga vägar ut till Sandvikens fiskeläge, längst ut på Kågnäsudden. Där hade Eivor Nyström ordnat med fika. Mycket att se där och nästa år ska det utges ett nytt museum för allmänheten.
Vi fortsatte förbi ytterligare fiske, tre-fyra fiskelägen och vi serverades på den läckra lunchen i Sävenäs, en av Västerbottens få flytande restauranger. Det blev till en ytterligare båt och fiskemuseum, där det var betydligt äldre i Boviken.

Nils-Olof Berglund som lärt av sin far, och som kunde berätta allt som hänt då och nu. Fiskemuséet, tvåvånings, där var oerhört välgjort, mycket att se. Även om linets växt fick vi lära. Skolan som varit där intill förut. Bönhuset som används ännu, som vi där avslutade med kaffe. Vi hade varit fullsatt i bussen, 57 pers. Vi hade hela dagen fått all information under resan av våra kunniga färdledare, Rolf, Ulf, Eivor och vår duktiga chaufför Berndt.

Tusen Tack!

Text och foto ovan, Ingrid Holmberg: Nils-Olof Berglund informerar, Bovikens Båt & Fiskemuseum.