Midsommarfirande 2015

Traditionellt midsommarfirande i Bonnstan Skellefteå 2015.

Från början av 1900-talet blev det mer och mer vanligt att Bonnstan blev en samlingsplats,särskilt till storhelger, sommar och höst. Under 1950-talet övertog kyrkan ansvaret för midsommarfirandet. Det blev organiserat med en rad aktiviteter under midsommaraftonen. Då från mitt på dagen till sena kvällen,
dans och lekar runt midsommarstången, även folkdans under kvällen för vuxna. Men då fick man också en titt på guldbröllopspar och ett brudpar som nyss gift sig under dagen. Midsommartal, musik etc.
Nu för tiden avslutas vid sextiden efter flera trevliga program. Kl. 23.00 på  kvällen är det tradition med uppskattade musikkonserter i landskyrkan. En stor eloge till alla som ideellt har arbetat för barnen som fått inhandla godis och glass, kaffeservering, korv och många andra praktiska uppgifter. Bonnstan är fortfarande  samlingsplatsen för det största midsommarfirandet i vår stad även om inte kamrarna används som förut.

Text, Ingrid Holmberg.
Skellefteå Hembygdsförening.

Film & Foto, Kjell Stenberg.
Skellefteå Hembygdsförening.