Nordanådagen 2018

Söndag 8 juli arrangerades Nordanådagen vid Nyborg och Kågegården. Arrangör var Skellefteå hembygdsförening i samarbete med övriga kulturhistoriska föreningar på Nordanå.

Årets tema var 1912– med anledning av bl.a. Titanic och emigrationen. Vi fick höra flera berättelser med anknytning till temat. Barbro Viklund berättade om sina släktingar Adele, Verner och Cecilia Nelson (Nilsson), som åkte till Nordamerika. Hon hade också med en miniutställning med bl.a.foton och julkort. Nils-Erik Westermark berättade om sin farfars syster Amanda och hennes man Gustav, som emigrerade till Sydamerika närmare bestämt Brasilien.

Ulf Lundström berättade om Amerikabreven, som finns att ta del av i museets utställning med samma namn som pågår till i oktober. Andra berättare var Bo Öhlund, Guy Nordström och Marta Hellgren. Som vanligt guidade Rolf Granstrand oss genom programmet på ett enkelt och lättsamt sätt.

En stor och viktig del av programmet stod ”husbandet” Senadrage för. Med sin sprittande musik, sång och små berättelser spred de en gemytlig stämning. De spelade även en vals vars kompositör lär ha omkommit i Titanicolyckan. Guldstalaget imponerade med sina folkdanser bl.a. en flaggdans som de visade upp för första gången. Efteråt fick vi en presentation av deras fina folkdräkter.

Vid släktforskarnas bord kunde man få hjälp att forska om släktingar och vid bokborden fanns kulturhistoriska skrifter. Där fanns även en båtmodell, gjord av Folke Fahlgren, föreställande fraktsegelfartyget Svitjod, som lär ha gått på Renholmen på 1910-1920 talen. I bagarstugan bakades och såldes mjukkaka. Vävstugan och Kågegården kunde man också besöka.

Ett drygt hundratal hade kommit för att lyssna, mingla och njuta av det vackra vädret och korv och fika hade stor åtgång.

Text och bilder: Agda Johansson