Bonnstadsvandringar

Guidad tur:
En av våra årligen återkommande aktiviteter är guidade turer i bonnstan:

Onsdagkväll den 12 juni 2013 hade Skellefteå Hembygdsförening anordnat en vandring i Bonnstan, som var för alla. En intresserad skara på drygt 60 personer mötte upp.

Lokalhistoriker Ulf Lundström från Museét, har i stort sett forskat om hela Skelleftebygden. Från1600-talet kom området till som vi kallar Bonnstan,.men troligen har det funnits enkla bostäder, kanske redan på 1400-talet. Kyrkplikten som kom på 1700-talet betydde att det var lag att komma till kyrkan varje söndag, om man inte hade längre än en mil bort. Så gott som varje bonde i socknen hade anskaffat en bonnstadskammare för att under storhelgerna vara ledig med familjen, gå i kyrkan, men också umgås med andra. Församlingen var stor, där även Burträsk, Jörn, Byske m.fl. ingick.På 1800-talet hade flera orterna skaffat egna kyrkor

Visst var det många händelser som bränder, lönnkrogar som straffades, slagsmål. Nattfrieri var vanligt, men under ordnade förhållanden och många bröllop blev resultatet bland de unga. Så småningom kom marknader, enkla matställen etc. I stort var det mycket positivt med området.

På 1950-talet tog kyrkan över midsommarfirandet och är så än i dag. Kamrarna är än idag privatägda men på kyrkans mark.

Vandringen fortsatte österut och den nuvarande Brunnsgården var ett dåtidens spa som hade en källa som sades bota sjukdomar och gästerna kunde vila och leva förnämnt där. Dessutom blev det vanligt med musikunderhållning och även teater.
Kaptensgården Nyborg från 1700-talet var slutmålet och Ulf berättade om det militära livet där som upphörde 1845.
Idag ansvarar museét för det vackra huset och andvänds för kulturella aktiviteter.

Ordf. Agda Johansson avtackade Ulf Lundström för den uppskattade vandringen och han fick en stor applåd av åhörarna.

/Ingrid Holmberg

Titta och njut: