Vintermöte 2015

  Åke Edström

Onsdagen 21 januari kl. 18.30 hölls det årliga Vintermötet landsförsamlingens Församlingsgård som Hembygdsföreningen har varje år.
Kvällens gäst var denna gång, Åke Edström från Glommersträsk. Han är en känd forskare, som sedan lång tid har han intervjuat gamla personer, filmat många intressanta män och kvinnor som är oerhört värdefullt för oss vår tid. Efter ett  fängslande föredrag, visade  han den klassiska filmen ”Systrarna i Gallejaur”. Ebba, Lisa, och Greta var fjärde generationen som bodde i det stora huset.
Moderniteter var det inte tal om, utan de ville leva  som gammalt tillbaks.

Korna mjölkades för hand, separator användes för att kärna smör av grädden. Men de var också utåtriktade och lät turister besöka gården och visade sitt liv. Som tur var fanns några kilometer bort  bröderna Eriksson, Evert, Erik och Arvid. De kunde bistå med en del tyngre sysslor, som när höet skulle skördas. Endast en av systrarna lever och numera är det en stiftelse som sommartid visas av kunniga guider och som kan berätta om allt, se husen och den vackra miljön som tillhör Norrbotten.

Efter fikat fick Åke Edström svara på frågor och han kunde tala om att den gamla stambanan ska rustas upp där och som ska bli testbana mellan Jörn och Arvidsjaur. Fler arbetstillfällen ges och det ser hoppfullt ut för Glommersträsk och fler byar.

Ett sjuttital besökare hade kommit till Vintermötet och ordf. Agda Johansson, avtackade Åke Edström för den intressanta kvällen.

Ingrid Holmberg.


Klassikern om självhushållning med fjällkor i träskmarkerna:

https://www.youtube.com/user/MrAkeed


 

Klassikern om självhushållning med fjällkor i träskmarkerna: