Vintermöte 2017

Skellefteå Hembygdsförening har som tradition att årligen ha ett Vintermöte, i år, 25 januari 2017 var vi samlade på Nordanå, Hörsalen. Aftonens gäst var Jan-Erik Ögren, f d. apotekschef som kunde mycket om vårt nuvarande lasarett, som byggdes 1915 och som hade Jubileum 2015. Men visst är det mycket som har ändrats. När jag undertecknad började som 17-åring 1954, så fanns det en stor trädgård, där odlades grönsaker, bärbuskar, jordgubbar, hallon, även blommor. Grisar, som fick matavfallet. Dessutom fanns det ett bageri, norr om lasarettet, som fick nybakat gott bröd, även vi fick handla om det blev över.

Allt detta tillhörde lasarettet. ”Dureformen” fanns inte då. Då var det tre matsalar, för läkarna, och för sköterskorna och för övrig personal. Men det hände att unga läkare hellre kom till oss andra, i stället för att sitta ensam, även om maten skulle vara bäst för läkarna. Men god mat fick vi alla, särskilt helgerna med gott från odlingarna.

Nämnas kan att gamla lasarettet byggdes 1869, ungefär där Brinken står nu. Jan-Erik Ögren kunde berätta om flera kända läkare till ex. Söderhjelm, Bergfors, Sandberg med fler många läkare och sköterskor som blivit uppskattade och minns än idag.

En ny bok om Skellefteå lasarett 1990 -2015 har Tage Ljungholm varit som initiativtagare och eldsjäl, tillsammans med en kunnig grupp. Det var väldigt många frågor av åhörarna om dagens sjukvård, som Jan-Erik kunde svara på.

Som avslutning avtackade ordf. Agda Johansson med blommor till Jan-Erik Ögren.
En intressant afton, som berörde sjukvården och vad som ska bli om vår stads lasarett?

Ingrid Holmberg.