VY- Visning Yttervik

 

 

 

 

Foto: Katarina Andersson

 

 

 

Kofärja och Verners lockade besökare

– Jag måste få se kofärjan! Och jag vill se mangelboden! Det var yttranden som hördes i Norra Yttervik söndag
den 3
juni
vid en visning av båthusen i byn och av en gammal bostad kallad Verners.

De fyra båthusen vid Nilsviken har nyligen renoverats med nya tak och deras historia lyfts fram. Nilsviken har varit del av en handelsled för tjära från Burträsk. Den har gått över Bodaträsket, och till en gammal skuthamn på Tellholmen nära Fagerviken. Renoveringen har bekostats av Ytterviks Samfällighetsförening och länsstyrelsen.
Kofärjan ja, det är en bred båt med plats för fyra kor och tre roddare. Den var nödvändig innan det fanns färja över till Långön där många Ytterviksbönder hade sina kor sommartid.

Verners har varit obebott sedan 1930-talet, efter att Verner Nilsson och två av hans systrar flyttat till USA. Huset blev kvar i släkten och nu har en hel del gamla föremål samlats där, bl a textilier och kläder. I en gammal rundloge intill finns en mängd jordbruksredskap, och i ett annat hus står mangeln med stora stenar som tyngder. Den har troligen stått i den portbod som tidigare fanns på gården, men som flyttades till Gammlia i Umeå 1921.

Systrarna Karin och Barbro Viklund guidade här på sin hemgård, och intresset att titta var stort bl a sedan Norran haft en artikel om det hela. Flera av besökarna sa att de fått inspiration till att ta hand om gamla saker som de har hemma.

Barbro Viklund